Cripta de l'Ermita de la Mare de Déu del Camí
Un espai per a la música
La Cripta
Història, música i personalitat
La Cripta de l'Ermita és una sala de concerts de cambra gestionada per la Coral Verge del Camí de Cambrils des de 1971 fruit d’un acord amb la Parròquia de Santa Maria de Cambrils, propietària de l’espai. Des de l’any 2008, la signatura d’un conveni amb l’Ajuntament de Cambrils i els posteriors mesos de treballs dirigits per l’escenògraf Ignasi Cristià, van permetre recuperar l’esperit obert a la societat que sempre ha tingut l’espai al convertir-se la Cripta, amb una moderna sala de concerts d’aproximadament 170 persones d’aforament.
La climatització de la sala, la renovació total del pati de butaques, l’aillament de les humitats exteriors i l’utilització de fusta d’un escenari dividit en tres mòduls elevables, han permès disposar d’una sala ideal pels espectacles musicals de petit format. També s’ha millorat la possibilitat d’emprar l’espai com a marc de gravacions que poden acompanyar-se del piano de mitja cua de la marca Stenway. Tot plegat també ha permès disposar a la Coral Verge del Camí d’un entorn magnífic per treball d’assaig setmanal i per la presentació en públic de produccions pròpies.
Per últim no és gens agosarat afirmar que en els darrers 50 anys, la Cripta del Santuari de la Mare de Déu del Camí construït al segle XVIII, ha estat l’indret més utilitzat culturalment per part de la societat cambrilenca. A més de ser part del patrimoni històric català catal.logat com a Bé Cultural d’Interés Local, la infinitat i varietat d’actes realitzats al seu interior des dels darrers temps de la dictadura de Franco, tan de caràcter musical, artístic, teatral, religiós, polític, tradicional, educatiu, social, etc... així com les múltiples entitats que ha acollit, especialment per dur a terme assajos, van convertir la Cripta en un espai imprescindible a Cambrils fins ben entrat el segle XXI. És molt coneguda per haver estat un dels edificis històrics que acollí importants concerts del Festival Internacional de Música de Cambrils fins fa pocs anys.
Avui, el bagatge de tants anys, l’idoneïtat de l’espai rehabilitat i l’acord institucional per programar cicles estables de Primavera i Tardor, permeten anualment superar de mitjana els 3.000 usuaris que gaudeixen de la cultura en un entorn carregat d’història.